Ik schrijf me in

FAQ

FAQ

Over de Brusol-formule

Brusol legt gratis panelen en verdient zijn investering terug via groenestroomcertificaten (GSC).

Wat zijn dat, die certificaten?
Wel, wanneer men in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest investeert in groene stroom (en dus de CO2 uitstoot vermindert), dan krijgt men dergelijke certificaten. In Vlaanderen en Wallonië is dat GSC-systeem sterk vermindert, maar in Brussel blijft het van kracht. Brusol verkoopt deze certificaten op de markt aan energieleveranciers. Dit laat ons toe om de installatie gratis bij u te plaatsen.

U ontvangt dus 100% gratis stroom met 0% investering en draagt uw steentje bij aan het milieu. Makkelijk toch?

Onze gratis zonnepanelen zijn beschikbaar voor alle Brusselaars.

We kunnen onze panelen plaatsen op daken van particulieren, appartementen, bedrijven, maar ook op openbare gebouwen die aan onze vereisten voldoen.

Brusol is een project van EnergyVision, marktleider in het Brusselse Gewest en ook internationaal actief met kantoren in China en Marokko.

We weten dat er andere spelers op de markt zijn. Die bieden niet altijd gratis zonnepanelen aan of hebben verdoken kosten (zie hier). Daar doen wij niet aan mee. Bij ons krijgt u sérieux, kwaliteit en oprechte passie voor onze klanten. Zonder dat het u een euro kost.

Natuurlijk moeten we met een aantal zaken rekening houden vooraleer we de installatie bij u plaatsen. We installeren zowel op platte als op schuine daken. Dit in oostelijke, zuidelijke en westelijke oriëntatie.

Het is belangrijk dat uw dak schaduwvrij is. Een schoorsteen, velux, ramen, bomen of een hoog gebouw verderop in de straat behoren tot de veelvoorkomende obstakels. Tenslotte moeten we zeker zijn van de goede staat van uw dak. Kijk hier of uw dak geschikt is!

Load More

Technisch

Een zonnepaneel wordt in het jargon ook een ‘photovoltaïsche module’ genoemd (‘PV’). Een PV-installatie uit zonnecellen. Deze zetten zonlicht om in elektriciteit, in de vorm van gelijkstroom. Die gelijkstroom beweegt van cel tot cel, en van paneel tot paneel. Om uiteindelijk aan te komen in de omvormer.

De omvormer verandert die gelijkstroom vervolgens in wisselstroom zodat de opgewekte  energie gebruikt kan worden. Elektrische toestellen werken immers enkel op wisselstroom.

Een productiemeter meet de elektriciteit die de panelen opwekken. Via mobiel internet wordt dit automatisch doorgestuurd naar onze kantoren. Op die manier sporen we fouten van de installatie meteen op en kunnen we deze zo snel mogelijk verhelpen.

De bidirectionele meter is een meter die zowel de bruto-afname (het verbruik dat u van het net haalt) als de bruto-injectie (de opgewekte stroom die u op het net zet omdat u deze zelf niet gebruikt) apart van elkaar meet. Het overschot aan stroom wordt  geïnjecteerd in het elektriciteitsnet. Verbruikt u meer elektriciteit dan de zonnepanelen leveren, dan wordt de stroom van het gewone net gehaald.

Brusol gebruikt zonnepanelen van JA SOLAR of eigen EnergyVision-modules die aan de hoogste normen voldoen, en omvormers van SMA. Onze zonnepanelen staan garant voor een topopbrengst. Enkel zo verdienen wij onze investering terug. Het is simpel: als onze producten niet kwalitatief zijn, produceren ze geen stroom, bespaart u niets, genereren wij geen certificaten én zijn wij onze investering dus kwijt. Klik hier om onze producten meer in detail te leren kennen.

Jazeker! Een zonnepaneel produceert stroom van zodra er licht op valt, ook diffuus licht dat door de bewolking komt. Hoe meer licht er op valt, hoe beter uiteraard, maar ook tijdens bewolkte momenten, wekken zonnepanelen energie op (zij het veel minder dan op een zonnige zomerdag).

Absoluut. Zodra er licht op de panelen valt en ze niet besneeuwd, beregend of bedauwd zijn, dan functioneren zonnepanelen gewoon. Ook in de winter en bij lage temperaturen (zij het veel minder dan op een zonnige zomerdag).

Onze zonnepanelen zijn bestand tegen vrij extreme condities. Bovendien installeert Brusol  zonne-installaties volgens de regels van de kunst wat het risico op schade door extreme weersomstandigheden verder verkleint.

Load More

De kosten

Neen, op geen enkel moment en op geen enkele manier. Onze experts analyseren uw dak volledig gratis aan de hand van satellietbeelden. We laten u weten of uw dak geschikt is voor een installatie. Dit hangt af van oppervlakte, oriëntatie en omgevingsfactoren. Wanneer uw dak geschikt is, komen onze mensen langs voor een technisch bezoek. De ideale gelegenheid om al uw vragen te beantwoorden. Dit alles kost u helemaal niets.

Neen, wij ontfermen ons over alle kosten, onderhoud en verzekering. Gedurende 25  jaar is alle geproduceerde elektriciteit voor u!

Bij ons is gratis echt gratis. U betaalt niets, punt. Anderen zijn daar wat onduidelijk over of rekenen inderdaad jaarlijkse kosten aan voor onderhoud of monitoring of verzekering. Wij doen daar niet aan mee. Dat zou niet ernstig zijn. Gratis is gratis, veel moeilijker moet dat niet zijn. De verzekering, die is er zeer zeker, maar de kost ervan is voor ons. En die verzekering dekt alles: Brusol is ingedekt tegen schade en gevolgschade voor ruim 1 miljoen EUR: tenzij u in een kasteel woont, zijn de risico’s dus altijd afgedekt.

Na tien jaar wordt u kosteloos eigenaar van de volledige installatie. De panelen hebben een opbrengstgarantie van 25 jaar, daar verwachten we geen problemen of kosten mee. De gemiddelde levensduur van een omvormer is twaalf tot vijftien jaar. Een nieuwe omvormer van gemiddeld vermogen kost circa 935 euro.

Load More

De besparing

U bespaart fors op uw energiefactuur. Deze besparing loopt, afhankelijk van uw verbruik, op van €250 tot ruim €1.000 per jaar. U kunt uw besparingen en verlaagde CO2-uitstoot hier berekenen aan de hand van onze calculator.

Het Brussels Gewest heeft al meermaals formeel bevestigd dat deze er niet komen (zolang ze hun milieudoelstellingen niet halen, zal dat ook niet gebeuren natuurlijk). Maar wat voor u nog veel belangrijker is: als er ooit taksen komen op uw installatie, dan zijn die voor ons. Dat komen we samen overeen en staat in ons contract gebetonneerd.

Oh jawel, afhankelijk van uw situatie bespaart u nog steeds tussen 300 tot meer dan 1.500 EUR per jaar dankzij de gratis stroom van de Brusol-panelen. Het schrappen van het compensatiemechanisme betekent hooguit dat de besparing enkele tientallen euro’s per jaar lager ligt dan vroeger. Maar de besparing blijft substantieel. We hebben enkele voorbeelden en berekeningen voor u in kaart gebracht: klik hier om deze in detail te bekijken.

Load More

Rompslomp (administratie, onderhoud, enzovoort)

Geen kopzorgen voor u. U hoeft zich over niets zorgen te maken. Ons team staat paraat om zich over alle administratie te buigen. We nemen deze integraal op ons. Praktisch gaat het zo: we bekijken in detail uw dak, we komen bij u langs en overlopen samen het contract dat minder dan vier pagina’s telt, we plannen samen de volgende stappen in, en de hele achterliggende papierwinkel nemen we op ons.

Absoluut niets (u moet wel even de deur opendoen voor onze installateurs, voor de keurder en voor de mannen van Sibelga die uw meter komen vervangen). Nadat de installatie bij u is geplaatst (dat gebeurt doorgaans op 1 dag), garanderen wij gratis monitoring, onderhoud en verzekering van de gehele installatie. 24u/24u en 7/7 wordt de productiviteit van uw installatie gemonitord via ons eigen monitoringsysteem, samengevat in het Brusol maandrapport dat u ontvangt.

Wij ontfermen ons volledig over uw installatie. Brusol garandeert een 24/7 toezicht op uw opbrengsten. Als er een foutmelding is, plannen wij zo snel mogelijk een interventie. Als u de zonnepanelen gewoon tien jaar op uw dak laat liggen, dan zijn wij allang content.

Tien jaar lang waakt Brusol over uw installatie. U geniet dus zorgeloos van uw zonnepanelen! Geen onderhoudskosten, geen monitoring en geen kosten in geval van schade (tenzij u zelf op onze panelen begint te kloppen natuurlijk).

Neen, zelf reinigen is in principe niet nodig. Door de schuine opstelling van de panelen en de afwerende laag, reinigen de panelen grotendeels zichzelf. Bovendien valt er in België ruim  voldoende neerslag zodat er geen extra reiniging moet gebeuren. Bij identificatie van een  opvallende daling in opbrengst, plannen we een onderhouds- en reinigingsmoment in.

Neen, u hoeft zich geen zorgen te maken. Wij regelen alles voor u: keurder, vervanging meter, enzovoort. De afspraak met Sibelga moet u wel even bevestigen, zodat u zeker thuis bent wanneer ze de meter komen vervangen.

Klopt, vanaf dit jaar is er een verplichte, wettelijke milieubijdrage op zonnepanelen die op daken in het Gewest gebouwd worden (dat is zoals er ook een milieubijdrage is op batterijen en elektrische apparaten). EnergyVision is sinds lang aangesloten bij PV Cycle, de vereniging die instaat voor de recyclage van zonnepanelen. Dat betekent dat deze milieubijdrage automatisch betaald wordt door EnergyVision. Twee voordelen voor de Brusol-klanten: u bent wettelijk volledig in orde (want de milieubijdrage is door ons betaald) én als u de zonnepanelen ooit van uw dak laat halen, worden deze kosteloos verwerkt en gerecycleerd: geen verrassingen voor u, geen taksen of boetes, en u moet er al helemaal niet mee naar het containerpark!

Load More